Börja träna

Är du intresserad av att börja träna fäktning ?

Fäktning är en allsidig sport som passar för alla. Du tränar smidighet, styrka, koordination, kondition, snabbhet, spänst och ditt psyke. Med oss får du träna både om du vill få motion eller om du vill elitsatsa.

Ängby Fäktklubb är en av Sveriges bästa fäktklubbar med flera olympier och SM-vinnare. Vi har en heltidsanställd tränare och du får möjligheten att träna med landslag-män och kvinnor.

Hur börjar jag?

Anmäl intressen genom att klicka på knappen nedan och fyll informationen.

Vi har nybörjarkurser för barn och vuxna som startar i januari och september varje år.

Eller så kommer du förbi vår fäktlokal i åkeshovhallen. Vi är där varje vardag mellan
16:00 – 21:00!

Vi ses!

Vad är då fäktning?

Fäktning är en kampsport som kräver fokus, koncentrationsförmåga och kondition. Den har funnits med i de Olympiska sommarspelen sedan de började 1896.

En viktig egenskap i sporten är explosivitet och snabbhet. På en stabil grund av teknik och taktik måste man kunna hålla huvudet kallt när det väl gäller.

Inom fäktning finns det tre olika vapen.

Florett

är ett stötvapen, dvs det sitter en spets längst fram på klingan som måste tryckas in mot motståndarens träffyta för att stöten skall registreras.
Bålen är giltig träffyta och fäktaren har en speciell metall-/el-väst som täcker denna yta.

Värja

är liksom floretten ett stötvapen, vilket betyder att en träff registreras endast när spetsen på vapnet trycks in. Den fäktare som träffar sin motståndare först i en match, får poäng. I värja är hela kroppen träffyta, man får träffa överallt. Om båda fäktarna träffar ”samtidigt”, inom 40 ms, tänds båda lamporna och båda fäktarna får poäng.

Sabel

är till skillnad från de båda andra både ett stötvapen och ett huggvapen. För att en träff ska vara giltig i sabel måste antingen spetsen eller klingan nudda motståndaren.
Allt ovanför midjan är träffyta.